• shadow of chernobyl
  • clearsky
  • call of pripyat
  • stalker 2
  • metro 2033
  • modding
  • larp
  • Čerrnobyl
  • forum
Registrovaných užívate¾ov: 3589
Zaslaných príspevkov: 100875
forum
S.T.A.L.K.E.R.: Shadow of Chernobyl
Datastor Modpack Main Spanish STALKER Community STALKER Community in France RPG Vault
Prvá slovenská fanstránka o hernej sérii WORMS NightStalkers: Return to Chernogorsk Zone - OFP Mod ChernobylZne.cz




S.T.A.L.K.E.R. LARP

Tipy pro nováčky - věci

ciara
11.06.2011 | Branislav Šiftár
Zvolte vhodnou ústroj a výstroj
 
 
Co na sebe?
 
Vzhledem k tomu, že S.T.A.L.K.E.R. se odehrává v letních měsících, není nutné si brát přehnaně moc oblečení. Podle počtu dní, na které na akci jedete, si vemte dostatek spodního prádla, především ponožek (těch s klidem přibalte i o polovinu víc než je potřeba na den - nikdy totiž nevíte, kdy vám provlhnou) a pravidelně si je převlékejte. Není dobrý běhat tři dny v jednom a tom samým, když se ani nemáte kde osprchovat. Kalhoty většinou stačí jedny, z pevné látky a s kapsami na spolehlivé zapínání, trička alespoň dvoje, když jedno propotíte, ať máte na převlečení. Završte nějakou jednoduchou bundou, parkou, nebo blůzou, ať se neupečete, ale v noci ať vám není zima. Koneckonců sundat a složit do batohu ji můžete vždycky, horší je, když v noci klepete kosu a vzpomínáte jak jste bundu nechali doma ve skříni. Určitě vemte kvalitní botky, ideálně už nošené a rozšlápnuté, aby jste si neudělali puchýře. Nejsme "military" akce, takže za pohorky vám nikdo hlavu neutrhne, ale kvalitní "kanady" jsou nejlepší, jednak vám dostatečně ochrání noho proti podvrtnutí kotníku, druhak tak snadno nepromoknou a i když trajdáte ve vodě, udží chodidlo v suchu. Tohle ovšem platí pouze v případě, že se o ně staráte. Nejlepší je před akcí botky pořádně vyčistit a naipregnovat. Kožené natřít indulonou a nechat vsáknout, potom suchým hadrem rozleštit. Botky z tkaniny nastříknout impregnačním sprejem prodávaným v obuvnictví. Je zbytečné brát drahé a hi-tech věci u kterých hrozí že je poškodíte, postačí třeba starší, ale pohodlné (!) a neroztrhané oblečení. Uvědomte si, že vaším cílem není vypadat jako krutovoják, ale jako stalker, takže když přijdete v kompletních maskáčích s nerůstřelnou vestou, taktikou, helmou a podobně, tak kostýmovou zkouškou neprojdete, zatímco v džínách a zamaštěném vaťáku s jednoduchým batohem ano.
 
 
Jak to odnést?
 
Tak jsme oblečený a co dál? Budete potřebovat něco na přenášení věcí. Pokud nemáte nějaký nosný systém, nebo taktickou vestu, určitě dobře poslouží obyčejný batoh, do kterého nacpete všechno potřebné. Přibalte si nepromokavý přebal, když se počasí zblázní, budete zaněj vděční. Na drobnosti, které potřebujete mít často u sebe, jako třeba peněženka, mobilní telefon, vysílačka, herní ID, baterka a podobně, je vhodná tzv. "ledvinka". Na military akcích se vám kde kdo bude snažit namluvit jaký nosný systém je nejlepší, ale věřte tomu, že to co vám nejvíc sedne a v čem se budete cítit nejlépe, je to nejlepší. Co je pro vás nejlepší odhalíte až s druhou nebo třetí akcí, ale vyplatí se dbát svých pocitů o využitelnosti.
 
 
 
Co určitě nezapomenout?
 
 
Vždy si pečlivě přečtěte, jaké vybyvení je na akci požadováno organizací. V případě S.T.A.L.K.E.R.a, je to adekvátní ochrana zraku, svítidlo, reflexní vesta a kostým.
 
Kostým už máte na sobě, můžete ho vylepšit o vhodné doplňky, určitě se hodí kvalitní nůž, nádoba na přenášení vody, ešus a příbor, zapalovač, propiska - to všechno jsou věci, které můžete zakomponovat do kostýmu a dát mu tím trochu osobitého vzhledu a přidat na užitečnosti.
 
 
Ochrana zraku je na akcích s Airsoftem stěžejní záležitostí. Vhodné brýle lze pořídit už za necelých 80Kč v obchodech pro kutily, jako je železářství, nebo Obi, Baumax a podobné. Coby ochrana zraku bohatě postačují, akorát nepočítejte s komfortem. Po jedné akci je nejspíš odepíšete, protože budou poškrábané. Navíc se až nepěkně často zamlžují, hlavně v případě, že si nasadíte kuklu. Naštěstí se toho dá poměrně snadno zbavit. Buď si v armyshopu koupíte protiopocovací tyčinku (vypadá to jako malá rtěnka), která stojí do sta korun. Nebo použijete jednoduchý trik - plivnete na vnitřní stranu skel a důkladně rozetřete, pak akorát setřete zbytky slin kusem suché látky. Samozřejmě se můžete vypravit do obchodů s airsoftem, nebo střeleckých potřeb a koupit si lepší model. Ty se cenově pohybují od sta, do tří tisíc korun za klasickou konstrukci a od tří se,t do šesti tisíc za tzv. google (vypadají podobně jako lyžařské brýle). U takovýchto modelů je pak samozřejmostí možnost výměny skel, či protiopocovací, antireflexní nebo tónovaná úprava.
 
 
Reflexní vesta je další častou podmínkou podobných akcí a její cena také není nijak přemrštěná. Dá se sehnat už za třicet korun v obchodech s autodoplňky, na benzínových pumpách a opět v Obi, či Baumaxu. Navzdory její snadné dostupnosti ji hráči casto opomíjejí a hřeší na nekontrolování povinné výbavy ze strany organizace. Neuvědomují si však, že když si ji nevezmou, vystavují se zbytečnému nebezpečí a kazí požitek ze hry ostatním hráčům.
 
 
Svítidlo je poslední povinná položka výbavy na S.T.A.L.K.E.R. LARP. Tady se trochu rozepíšu, neboť to co je občas na akcích prezentováno za svítidlo, je hrubě nedostatečné. Předně - mobilní telefon není použitelný a to ani když má přisvětlovací diodu. Jako nouzovka ano, jako svítidlo nikoli! Taky poslední dobou oblíbené indukční a dynamobaterky nejsou dostatečné - opět poslouží jako dobrá záloha, ale jako hlavní zdroj světla používejte kvalitnější výrobky. Dají se pořídit za 300 Kč, když si dáte trochu práce s hledáním. Ideální je svítilna na monočlánky se supersvítivou diodou - pro jasnější paprsek a větší dosvit, nebo s více diodami - pro větší osvícenou plochu. Doporučit mohu taktéž "čelovku". Nevhodné jsou jakékoli svítilny upevněné na zbraň, neboť se jen těžko dají použít samostatně bez předchozí demontáže. Samozřejmě že si je vzít můžete a na zbrani použít smíte, ale radím vám, berte si ještě něco jen tak do ruky. Ať tak, či tak, pokud možno, berte i náhradní baterie, nikdy nevíte, kdy dojde energie a vy budete potřebovat světlo.
 
 
 
 
Co dalšího s sebou, co nepožaduje organizace, ale je to i tak důležité?
 
 
Doklady
 
Ať se jedná o občanský průkaz, či jiný doklad totožnosti, je dobré tohle nosit s sebou. Nejenže vám to ukládá zákon, ale nikdy nevíte kdy se může hodit. Samozřejmostí je karta pojištěnce, na které bude, v ideálním případě na rubu karty, kde jsou reklamy,napsaná vaše krevní skupina (ke zjištění u vašeho ošetřujícího lékaře). Můžete si dávat sebevětší pozor, ale náhoda je blbec a tohle vám může v případě nehody zachránit život, anebo alespoň ušetřit spustu nepříjemností. Noste s sebou tyhle věci i když jdete na záchod, mají pár gramů a nijak vás neomezí. Dejte si je někam, kde je neztratíte - pokud je nosíte v peněžence, tak do náprsní kapsy, nebo do kapsy na kalhotech na zadek, tam vás budou "tlačit" a tak budete mít neustálou podvědomou kotrolu, že je máte.
 
 
Věci na spaní
 
Hodně lidí vám řekne, že v červenci se dá venku spát jen tak, bez spacáku - ano dá, ale většinou to není kvalitní spánek, pokud na to nejste zvyklí. Proto doporučuji spacák, karimatku a celtu. Tyto věci vám zajistí, v rámci možností, kvalitní spánek a vy se budete cíti skutečně odpočatí a ne rozlámaní. Mějte na paměti, že odpočatý člověk je bystřejší, má lepší vnímání a nedělá chyby. Spacák stačí lehký, žádný komfort do minus třiceti a podobně, to v červenci fakt nečekejte, lepší jsou prodyšné s malým objemem a nízkou vahou. Karimatka je podstatná, protože když budete spát venku, tak vás nebude dloubat kdejaký kořen či větvička a pokud budete mít štěstí a na spaní si zajistíte budovu, tak si alespoň nezamažete spacák. Tady si dovolím malou odbočku - klasické rolovací pěnové karimatky nejsou vhodné a pokud si to můžete dovolit, zajděte si do armyshopu a sežeňte si tam skládací karimatku Bundeswehru (současná německá armáda). Její neoddiskutovatelnou výhodou je že se skládá přes sebe do obdélníkového tvaru, nikoli motá do trubice a šetří tak místo, navíc funguje jako vynikající zpevnění zádové části batohu a opora zad. Celta je dobrá, když přespáváte venku, můžete se s ní zakrýt, když prší, ale i jen tak, aby když ráno padne rosa, tak aby vám nenavlhly věci. V případě spaní v budově minimálně poslouží jako polštář, který jinak vcelku úspěšně supluje batoh. Taky se dá použít jako pončo při nepřízni počasí.
 
 
Pitivo a poživatiny
 
Na S.T.A.L.K.E.R. LARPu bude možnost zakoupit jídlo i pití přímo v místě konání hry. Pravděpodobně bude zajištěna i voda zdarma a proto se o tyto položky nebudete muset příliš starat. Nicméně dovolím si uveřejnit pár zásad, ohledně výživy. Pokud si chcete vzít nějaké jídlo berte trvanlivé pochutiny. Nemusí nutně jít o vojenské dávky, postačí konzervy, suché salámy, extrudované potraviny a energeticky výživné jídlo všeobecně. Neberte si čokoládu, v teple se rozpustí a zamažete si věci, když už se bez ní neobejdete, uzavřete ji do pevného obalu, který se sám neotevře. Jako odpovídající náhrada za čokoládu poslouží lisované tablety hroznového cukru (k dostání v lékárnách), jejich výhodou je okamžitá a nejčistčí energie. Z ničeho ji nedoplníte tak rychle jako z tohohle. Zvažte, jestli si s sebou nevzít trochu soli, na dochucení pokrmů a doplnění její hladiny v těle, neboť při pocení (které se jistě dostaví) jí ztrácíte a těžko se doplňuje jinak. K pití si vemte co uznáte za vhodné. Doporučit můžu minerální vodu. Naopak se vyhýbejte jakýmkoli syceným nápojům, neboť jakmile popoběhnete , napění se a i nedostatečně dotažený uzávěr pak budete proklínat, protože vám to promočí všechny věci (z toho titulu je lepší voda bez příchuťi, ať už se stane jakákoli nehoda, alespoň nebudete lepkaví a nepotáhnou se na vás vosy). Snažte se pít co možná pravidelně, hlavně v horku a při zvýšené aktivitě je spotřeba vody enormní a když už máte žízeň, je pozdě. Proto, máte-li možnost, pořiďte si hydratační vak a neustále ucucávejte.
 
 
Mobilní telefon
 
V dnešní digitalizované době už jen málokdo nemá mobilní telefon, mladí stalkeři nejsou výjímkou a to je dobře. Nejde o to, že nad vámi má neustále někdo kontrolu, ale že když bude potřeba, můžete přivolat pomoc. Tak jako tak, do Zóny se sice můžete vypravit s PDA komunikátorem, ale nezapomeňte na to, že ho můžete poškodit, nebo zničit a nikdo vám škody neuhradí. Proto pokud máte na výběr, sáhněte spíše po starším, jednodušším modelu, jehož případná ztráta vás nebude tolik mrzet, než po funkcemi nabitém moderním zařízení. Stejně jej nevyužijete, wifi není dostupná, fotografové jsou v drtivé většině vybaveni profesionálními přístroji s odpovídající ochranou, GPS není potřeba (herní prostor je relativně malý a ohraničený, takže se neztratíte) a volat a posílat textovky můžete i z pět, deset let starého přístroje. Navíc je tu jedna nezanebatelná výhoda a sice - výdrž baterie. Moderní přístroje mají velký displej, který má enormní spotřebu energie, takže se ocitnete na suchu dřív, než se nadějete.
 
 
Souprava první pomoci
 
Popřemýšlejte i o soupravě první pomoci. Nemusí být velká, stačí nějaký základní balíček. Jako ideální řešení se jeví vyžebrat na někom prošlou autolékárničku. Obsah zpravidla neutrpěl s prošlou záruční dobou jakékoli újmy a vy ho můžete v případě potřeby použít k základnímu ošetření zranění, nebo alespoň poskytnout ho někomu zkušenějšímu, pakliže se na to sami necítíte. Pohotovostní lékárna neváží tolik, ani není tak rozměrná, aby se vám někam nevešla a když už ji nepoužijetek ošetření reálného zranění, může skvěle doplnit roleplay ošetřování herního zranění.
 
 
Peníze
 
Točí se kolem nich vše a proto i ve vaší výbavě by neměly chybět. Nikdy nevíte, kdy vám vybouchne odvoz domů a budete se muset spolehnout na "civilní prostředky". Určitě nebude těžké si našetřit rezervní "pětikilo" a pojistit se tak proti všem nepředvídaným událostem. Použijete je i například k dokoupení chybějícího materiálu, nebo potravin. Také v herní hospodě bude za ně něco k pořízení, ať už rychlý utopenec, nebo teplá večeře.
 
 
 
 
Praktická stránka LARPu
 
 
O co jde?
 
Jedete poprvé na LARP a ani pořádně nevíte co to slovo znamená? LARP je zkratka za anglických slov Live Action Role Playing game, volně přeloženo do češtiny Interaktivní hra s hraním rolí. Ty role jsou to, oč tu běží. Chtěli jste si někdy zkusit jaké je to být námezdní střelec? Máte možnost. LARP je totiž o tom, že si zvolíte roli a tu budete hrát. Je esenciální důležitostí zvolit si roli, kterou zvládnete zahrát a bude vás bavit. Pokud se spletete, připravíte se o požitek ze hry a velmi pravděpodobně ho zkazíte i ostatním. Že nevíte coby? Nevadí, od toho jsou tu organizátoři a v případě potřeby vám vymyslí roli na míru. Nebojte se nechat si v jakémkoli případě poradit, každý nějak začínal a nikdo vás kvůli tomu nebude mít za blbce. Je skutečně důležité abyste se do toho co hrajete mohli skutečně "položit", protože pak bude váš herecký výkon nejpřesvědčivější. U LARPu S.T.A.L.K.E.R. je situace o to jednodušší, že svět, jaký hrajeme nemá zas o tolik odlišná zákonitosti (tzv.: setting)od reálného světa a proto se do Zóny můžete vypravit jako vy osobně. Můžete si tam skutečně hrát sami za sebe a chovat se dle svého svědomí a uvážení. Chcete okrádat těžce pracující za účelem svého vlastního prospěchu - můžete. Nebo naopak chcete chránit ty slabší - máte možnost. Kouzlo je v tom, že skutečně můžete cokoli, co vám pravidla dovolí.
 
 
Co čekat od ostatních?
 
Stejně jako vy, i ostatní se budou chovat podle toho, jak si budou myslet, že je pro ně nejlepší. Setkáte se tak s někým, kdo vám zachrání krk a bude čekat, že na oplátku to uděláte i vy pro něj, až budete mít možnost. Ale potkáte i jedince, kteří vás zastřelí kvůli tomu, že si budou myslet, že z vás něco kápne. Takový už je život a vy byste s tím měli počítat. Je jasné že, když se budete každému vyhýbat, tak tohle riziko zmenšíte, ale na druhou stranu si tolik hru neužijete. A k tomu to, že se sami skrýváte ještě neznamená, že o vás nikdo neví. Jděte střední cestou, přílišná paranoia vám hru zkazí, zatímco když budete všem otevření, lidé toho zneužijí. Mějte na paměti, že drtivá většina hráčů na které narazíte, má už něco za sebou a ti skutečně dobří budou lstiví a úskoční. Najmou vás pod falešnou záminkou jako volavky, nebo vás s "úkolem" pošlou do pasti. Když budete mít štěstí, jen přijdete o slíbený výdělek. V horším případě si posedíte čtyři hodiny na respawnu.
 
 

 
 
Autor: Prsnaj
 
Článek byl sepsán výlučně pro potřeby stalker larpu a webu stalker.scorpions.cz. Jeho volné šíření není dovoleno na základě výslovné žádosti autora.