• shadow of chernobyl
  • clearsky
  • call of pripyat
  • stalker 2
  • metro 2033
  • modding
  • larp
  • Čerrnobyl
  • forum
Registrovaných užívate¾ov: 3589
Zaslaných príspevkov: 100875
forum
S.T.A.L.K.E.R.: Shadow of Chernobyl
Datastor Modpack Main Spanish STALKER Community STALKER Community in France RPG Vault
Prvá slovenská fanstránka o hernej sérii WORMS NightStalkers: Return to Chernogorsk Zone - OFP Mod ChernobylZne.cz




S.T.A.L.K.E.R. LARP

Airsoft a STALKER

ciara
23.02.2009 |
Čím začít?
Říká se, že každý začátek je těžký a něco pravdy na tom bude. Napsat první větu je opravdu většinou to nejtěžší, protože ty další už většinou jen navazují na tu předešlou. Ale abych vás tu nenudil, přejdu k věci. Tenhle nový mód se bude zabývat hned dvěma tématy. A to airsoftem a LARPem. Proč tyhle dvě věci ve spojení se Stalkerem? Je to vcelku jednoduché, ale musím zabrousit trošku do minulosti.

Když se mi dostal do ruky první díl Stalkera, Stín Černobylu, hra mě naprosto uchvátila. Tenkrát jsem měl ještě v počítači 7700GT a ta musela jít rychle pryč, no a pak ještě přidat giga paměti. Začaly se rojit různé módy do hry, některé lepší, některé horší a některým jsem říkal cheaty. Hru jsem dohrál a jako většina jsem začal přemýšlet co s ní dál. Na módování nemám hlavu a v 3D grafice se ztrácím, takže nějaké vytváření nových lokací nepřipadalo v úvahu.

Co tedy? Už ani nevím jak, mě to napadlo, ale prostě jsem se rozhodl jít s hrou do reálu. Když na to koukám zpětně, hra si o to přímo říká. Protože mám dlouholeté zkušenosti s Dračím doupětem a ADnD a nějaký čas jsem uvažoval o tom, zúčastnit se nějakého LARPU, bylo to vlastně celkem logické vyústění. Udělám si tedy vlastního Stalkera. Nedaleký bývalý vojensky prostor Milovice je k tomu přímo ideální.

Takže nápad by byl. Teď už ho jen realizovat a sehnat lidi. No jo, ale co zbraně? Každý stalker má zbraň. Tak jsem začal pátrat po netu a objevil jsem airsoft. Věc dokonale doplňující atmosféru hry. Dál už bylo všechno „jednoduché“. Začal jsem vyrábět artefakty ze sádry, tisknout peníze a PDA pro hráče. Vyrazil jsem do Milovic a našel vhodný prostor pro hru. Pomocí GPS jsem si namarkoval místa, na která jsem pak později umístil „poklady“ banditů. Tohle všechno mi zabralo asi 4 měsíce. Zbývaly asi 3 týdny do hry a pořád jsem neměl žádný pořádný nápad na scénář hry. Dva týdny před začátkem přišel nápad a spousta práce s výrobou PDA pro NPC a pár rekvizit. Akce se zúčastnilo pár lidí, cca 15, z toho polovina kamarádi, ale celkem se to povedlo. Scénář, který jsem počítal na 3 hodiny, se nakonec hrál asi šest hodin.
Takže takhle jsem se dostal k airsoftu a tak vznikl Stalker Milovice.
 

Druhý ročník, který proběhl letos, už byl o několik úrovní výše, co se týká organizace, příběhu, rekvizit a všeho. Veliký dík za to patří Thalesovi, bez kterého bych to asi nezvládl, nebo zvládl, ale kvalita hry by byla sotva poloviční. Ale report z letošního ročníku si nechám na stránky Milovic. Doufám, že už budou v provozu brzy.
 
LARP

Teď bych chtěl napsat pár řádek o LARPu jako takovém, co to vlastně je. Vezmeme to pěkně od začátku. L.A.R.P. je z anglického Live Action Role Playing. Jedná se vlastně o přenesení hry do reálného světa, kde každý hráč představuje určitou herní postavu a hraje její roli. Přirovnat to můžeme například k divadlu, ale na rozdíl od něj, nemá postava předepsané texty a dialogy a děj se vyvíjí dle dané situace a ovlivňuje ho mnoho různých aspektů. LARPy by se daly rozdělit do několika skupin, od odpočinkových až po hardcore.
V tzv. hardcore LARPech hrají hráči své role celou dobu hry a nevypadnou z nich ani na chviličku. Ostatní LARPy jsou sice také o hraní rolí, ale hráči se třeba zastaví a jeden druhého se zeptá na věc z reálného života, třeba co bude dělat zítra. Další rozdíl může být třeba ten, že dostanete úkol vyšplhat na skálu. Zatímco v jedné hře skálu představuje kartička a organizátor vám sdělí, co jste tam našli, v jiné hře na tu skálu musíte vyšplhat a věc najít. Odlišností je opravdu spousta.
Další věc je soubojový systém, který je pro nás víceméně jasný. Protože používáme airsoftové zbraně je zásah zásahem. Druhou stranou mince je pak poctivost hráčů a přiznání nejasného zásahu, ale s fenoménem zapírání jsem se u Milovického Stalkera nesetkal.

Tak toliko na úvod, v dalším článku se zaměřím na výzbroj stalkera a její cenovou dostupnost.