• shadow of chernobyl
  • clearsky
  • call of pripyat
  • stalker 2
  • metro 2033
  • modding
  • larp
  • Čerrnobyl
  • forum
Registrovaných užívate¾ov: 3589
Zaslaných príspevkov: 100875
forum
S.T.A.L.K.E.R.: Shadow of Chernobyl
Datastor Modpack Main Spanish STALKER Community STALKER Community in France RPG Vault
Prvá slovenská fanstránka o hernej sérii WORMS NightStalkers: Return to Chernogorsk Zone - OFP Mod ChernobylZne.cz




S.T.A.L.K.E.R. LARP

Artefakty

ciara
22.02.2011 | Branislav Šiftár
 

Hlava

Tento, velmi vzácný artefakt, je opředen tajemstvím a pověstmi. U stalkerských ohňů se o něm vypráví, že dokáže otevřít cestu ke komnatě splněných přání. Ať je to jak chce, najít tento artefakt je skutečná výhra. Nikomu se zatím nepodařilo zjistit, za jakých podmínek se vyskytuje a co za síly ho vytváří. Faktem je, že pokud už se někde objeví, je na tak nedosažitelném místě, uprostřed radioaktivit a anomálií, že je takřka nemožné se k němu dostat. Proto je možné občas nějaký kousek v Zóně zahlédnout, ovšem podíváte-li se pozorněji, uvidíte opodál lidské kosti zoufalých stalkerů. Protože o něm nemáme žádné dostupné informace, nevíme, zda tento artefakt není radioaktivní, nebo jiným způsobem nebezpečný lidskému organismu.
 

 
 

Vrut

Vrut je artefakt, který vzniká s největší pravděpodobností působením gravitační anomálie. Silným tlakem a působením nám dalších neznámých sil vznikne tento šroubovitý tvar. Následný tlakový vír jej pak vyhodí mimo působení anomálie. Je proto velmi pravděpodobné, že v nejbližším okolí se bude stále nacházet gravitační anomálie. Podle velikosti artefaktu se dá odhadnout i její síla. Zkušení stalkeři ví, že čím větší síla, tím je artefakt menší a leží také blíže anomálii. To je věc, která zabila nejednoho nezkušeného nováčka, který si myslel, že lehčí předmět doletí dál. Ale neuvědomují si, že nezáleží na velikosti, ale na váze.  Vrut se vyskytuje v různých barevných variantách a je ceněn především sběrateli. Jinak nemá žádné další známé využití. Dopad na lidský organismus není znám.
 

 
 

Girja

Nebo také Činka je velmi nebezpečná věcička. Nezkušení stalkeři si ho často pletou s vrutem. Ovšem tento artefakt se nestáčí do spirály, ale tvoří ho dvě spojené koule. Tyto koule vznikají pravděpodobně během blowoutu, za nám neznámých podmínek. Přesunem a odstraněním elektronů v atomech látky, ze kterých jsou koule složeny, vzniká silné radioaktivní záření. Záření je takové intenzity, že artefakt během několika hodin kontaminuje okolí. Znamená to tedy, že v okolí artefaktu je silná radiace a artefakt sám, je natolik nebezpečný, že i kdyby se k němu stalker dostal, což je možné v prvních hodinách vzniku, vzít ho bez ochranných rukavic a přenášet jinde, než v odstíněné nádobě, znamená jistou smrt. Artefakt proto nemá pro sběratele žádnou cenu, avšak je možné ho odnést vědcům. Ti jsou rádi za každou cetku a možná za něj i něco zaplatí. Výskyt tohoto artefaktu nebývá po okrajích Zóny běžný.
 

 
 

Ulita

Ulity se vyskytují na vlhkých místech. Vodní páry někdy způsobí zajímavé barevné kombinace a proto jsou tyto artefakty vyhledávány sběrateli. Někteří staří harcovníci používají obzvláště tenké a hladké exempláře jako podložky pod své půllitry na vodku. Svůj název Ulita získal podle kresby ulity, která je patrná na povrchu artefaktu. Takže, když vám někdo řekne, že našel v Zóně „Tácek“, mluví také o Ulitě. Artefakt je neškodný, jen podle starých usedlíků podporuje chuť k pití.
 

 
 

Medúza

Artefakt svým tvarem připomíná hlavu a úponky, které z něj „vyrůstají“ jsou jako vlasy. Stejně jako vlasy bájné Medúzy, jsou i tyto velice nebezpečné. Laboratorními testy se zatím nepodařilo určit hmotu, ze které se skládají, faktem je, že jsou velmi ostré a dokážou proříznou takřka jakoukoliv hmotu. Povrch kovu je navíc velmi toxický. Při dotyku holou rukou ihned prořízne kůži a do krve se dostane tento toxin. Smrt nastává během několika sekund. Ke sběru artefaktu proto slouží speciální kleště s keramickým povrchem a schránka na přepravu. Doporučuje se i respirátor nebo maska s antitoxickými filtry. Pro svou nebezpečnost není vyhledávaným artiklem u sběratelů, zatím o něj mají zájem pouze vědci. Šušká se něco o spolku nájemných zabijáků, kteří experimentují s výrobou zbraní s implementací částeček těchto vlasů.
Mezi stalkery je tento artefakt nazýván Pohoda. Jsou to údajně poslední slova stalkera, který jej našel jako první a vzal do ruky: „Nic, to nedělá. Pohoda.“
 

 
 

Kapka

Středně vzácný artefakt, který vzniká v anomálii Hořák. Vědci se neustále přou o podstatu vzniku tohoto 4 – 7 centimetrů dlouhého artefaktu, který dostal jméno podle dobře známého tvaru kapky. Nejzastoupenější teorie hovoří o extrémních teplotách a tlaku v centru nově vznikajícího Hořáku. Organické složky jsou v okamžiku téměř beze zbytku sežehnuty, zatímco anorganické, především pak křemičitá složka zeminy, jsou slisovány a vytaveny do bizardního tvaru, toliko ceněném sběrateli zvláště pak pro svojí průsvitnost, u specifických kusů, až průhlednost. Účinky na lidský organizmus nejsou známé
 
UPOZORNĚNÍ: Žádáme hráče, aby při manipulaci s tímto artefaktem, věnovali svému počínání zvýšenou pozornost, neboť vzhledem ke své skleněné podstatě, je křehčí než jiné artefakty.
 

 
 

Neznámý artefakt

Tento artefakt ještě nenašel nikdo, kdo by chtěl potvrdit jeho existenci. Zónou kolují příběhy o tomto skvostu, jeden neuvěřitelnější, než druhý. Proslýchá se, že jeden byl v základně Monolitu, než se z nich stali Uctívači. Málokdo však věří, že se tam dostal někdo živý, natož příčetný, než aby byl schopen přesvědčivě vypovědět o existenci tohoto „Srdce Zóny“, jak artefakt nazývají Uctívači. Proces vzniku není známý a bez alespoň jednoho exempláře, který bude podroben důkladnému vědeckému zkoumání, nelze počítat s tím, že by se poodhalila rouška tajemství zahalující unikátní úkaz. Podobně jako pár jiných artefaktů má mít také tenhle schopnost léčit těžká zranění, ale dokud ho někdo nenajde a neprozkoumá, není to možné potvrdit, ani vyvrátit.
 
UPOZORNĚNÍ: Žádáme hráče, aby při manipulaci s tímto artefaktem, dbali EXTRÉMNÍ opatrnosti, neboť vzhledem ke své skleněné podstatě, je výrazně křehčí než jiné artefakty. Výroba tohoto kusu je velmi náročná na čas i finance, tak Vás prosím o opatrnost, ať nemusím na každý ročník vyrábět nové.