• shadow of chernobyl
  • clearsky
  • call of pripyat
  • stalker 2
  • metro 2033
  • modding
  • larp
  • Čerrnobyl
  • forum
Registrovaných užívate¾ov: 3589
Zaslaných príspevkov: 100875
forum
S.T.A.L.K.E.R.: Shadow of Chernobyl
Datastor Modpack Main Spanish STALKER Community STALKER Community in France RPG Vault
Prvá slovenská fanstránka o hernej sérii WORMS NightStalkers: Return to Chernogorsk Zone - OFP Mod ChernobylZne.cz




S.T.A.L.K.E.R. LARP

Tipy pro nováčky - larp

ciara
11.06.2011 | Branislav Šiftár
Praktická stránka LARPu:
 
O co jde?
 
Jedete poprvé na LARP a ani pořádně nevíte, co to slovo znamená? LARP je zkratka z anglických slov Live Action Role Playing game, volně přeloženo do češtiny Interaktivní hra s hraním rolí.  Ty role jsou to, oč tu běží. Chtěli jste si někdy zkusit jaké je to být námezdní střelec? Máte možnost. LARP je totiž o tom, že si zvolíte roli a tu budete hrát. Je esenciální důležitostí zvolit si roli, kterou zvládnete zahrát, a bude vás bavit. Pokud se spletete, připravíte se o požitek ze hry a velmi pravděpodobně ho zkazíte i ostatním. Že nevíte coby? Nevadí, od toho jsou tu organizátoři a v případě potřeby vám vymyslí roli na míru. Nebojte se nechat si v jakémkoli případě poradit, každý nějak začínal a nikdo vás kvůli tomu nebude mít za blbce. Je skutečně důležité, abyste se do toho co hrajete, mohli skutečně "položit", protože pak bude váš herecký výkon nejpřesvědčivější. U LARPu S.T.A.L.K.E.R. je situace o to jednodušší, že svět, jaký hrajeme, nemá zas o tolik odlišná zákonitosti (tzv.: setting)od reálného světa a proto se do Zóny můžete vypravit jako vy osobně. Můžete si tam skutečně hrát sami za sebe a chovat se dle svého svědomí a uvážení. Chcete okrádat těžce pracující za účelem svého vlastního prospěchu - můžete. Nebo naopak chcete chránit ty slabší - máte možnost. Kouzlo je v tom, že skutečně můžete cokoli, co vám pravidla dovolí.
 
Co čekat od ostatních?
 
Stejně jako vy, i ostatní se budou chovat podle toho, jak si budou myslet, že je pro ně nejlepší. Setkáte se tak s někým, kdo vám zachrání krk a bude čekat, že na oplátku to uděláte i vy pro něj, až budete mít možnost. Ale potkáte i jedince, kteří vás zastřelí kvůli tomu, že si budou myslet, že z vás něco kápne. Takový už je život a vy byste s tím měli počítat. Je jasné že, když se budete každému vyhýbat, tak tohle riziko zmenšíte, ale na druhou stranu si tolik hru neužijete. A k tomu to, že se sami skrýváte, ještě neznamená, že o vás nikdo neví. Jděte střední cestou, přílišná paranoia vám hru zkazí, zatímco když budete všem otevření, lidé toho zneužijí. Mějte na paměti, že drtivá většina hráčů, na které narazíte, má už něco za sebou a ti skutečně dobří budou lstiví a úskoční. Najmou vás pod falešnou záminkou jako volavky, nebo vás s "úkolem" pošlou do pasti. Když budete mít štěstí, jen přijdete o slíbený výdělek. V horším případě si posedíte čtyři hodiny na respawnu.
 
A za co tedy jet?
 
Ačkoli se LARP od PC verze hry dost odlišuje, tak v tomto bodě mají tvůrci hry pravdu. Pokud jste noví, budete asi hledat nějakou grupu, co vás vezme pod křídla.
 Pro úplné začátečníky bych, asi doporučil frakci Čuma, která je sice trochu víc military, ale na druhou stranu tam tady vládne poměrně solidní „socialismus“. S politikou to nemá moc co společného, spíš s její vnitřní organizací. Zkrátka pokud nehodláte být příliš iniciativní a spíš se chcete nechat táhnout dějem, tady je to pravé místo. Frakce Vám zadá nějaké úkoly a zároveň je schopná, se díky svému vojenskému zaměření, o Vás postarat co se bezpečnosti týče. Jestli Vám nevadí, že Vám někdo bude rozkazovat, miřte sem. Její velitel je schopný a užijete si i trochu zábavy.
 
Pokud ale mermomocí toužíte po hře jako v PC verzi s kulervoucí atmosférou, pak se dohodněte s přáteli a jeďte za svobodné stalkery ve skupince po třech lidech. Má to několik výhod. Zaprvé, ve většině případů si mezi sebou můžete věřit. Víte, že Vás druh neodkrouhne ve spánku a že se s utrženými penězi vrátí. Taky můžete dělat úkoly společně a mít společnou kasu, ze které se budete skládat na výzbroj a výstroj. Taky s lidmi, se kterými se znáte, z civilního života si jistě budete mít co říct, než s někým, koho vidíte poprvé. Číslovka tři není zvolená náhodně, ale je to tak nějak počet, na kterém se shodla většina hráčů. Když vás bude víc, můžete už být frakce a není to ani tak atmosférické, zatímco menší počet Vás bude omezovat v plnění úkolů kvůli „technickým časům“, tj. než se najíte, než si skočíte nakoupit na BAR a podobně.
 
 Kdo se cítí být součástí kolektivu, ale nechce se mu bojovat, může se přidat k vědcům z VML. Tihle hoši tráví drtivou většinu času výzkumem Zóny, anomálií, artefaktů i mutantů. Na špinavou práci si najímají hladové stalkery a sami mají v ruce mnohem častěji detektor, či Geigerův počítač, než karabinu.
 
Koho tam máme dál? Aha SVORA, neboli Vlčí smečka – to je obdoba banditos z PC verze. Jednoduše loupežníci. Nechce se Ti dělat stalkere a přesto máš chuť pít z poháru života plnými doušky? Tihle ostří hoši jsou velmi zkušení hráči, dáš se s nimi do řeči, je s nimi legrace tolik, že si ani nevšimneš, že už jsi vlastně minutu po smrti. Jsou to prospěcháři a jsou všude, kde se dají sehnat prachy. Pokud si chceš užívat života z minuty na minutu, zažívat nezřízené nájezdy a starat se jen o to nejdůležitější – totiž o sebe, jsou pro tebe jasnou volbou.
 
Armáda ti asi jako nováčkovi zůstane zapovězena, protože je to jediná CP frakce, co nám ve hře zbyla. Dělá ji sehraný tým lidí, co má potřebnou ústrojovou kázeň a nevadí jim, že si nebudou dělat, co se jim zlíbí, ale spíš že budou tam, kde je organizace potřebuje.
 
 V případě, že jsi odhodlaný výzkumník, ale ani zbraně ti nejsou cizí, zamysli se nad kariérou u RIGAM, partička ze švýcar, co si dělá svůj vlastní výzkum a používá k tomu spíš kontroverzní metody. Zcela běžně oblepí nějakého nebožáka elektrodami a hodí ho do anomálie, jen aby zjistili, co to dělá. Je to první hráčská frakce, a protože je v jejím vedení několik organizátorů z jiných LARPů, tak se dá čekat, že budou výkonní a cílevědomí.
 
Blížíme se do finále a na přetřes přichází FOKS11 a Vlci Zóny, oboje nově formované hráčské frakce, které jsou ale soukromé, takže se k nim nepřidáte. Zatím není moc známo o jejich činech v lůně matky Zóny, a proto se k nim vyjádřím, až jejich činy dobudou nějakého věhlasu.
 
A ve finále třešnička na dortě – Uctívači Zóny, bývalý Monolith. Moje frakce, kterou jsem formoval pro třetí ročník, s drobnými obměnami přetrvala až do současnosti. Pokud se něco na letošním ročníku nezmění, je to frakce s největším podílem zkušených hráčů z celé akce. Mají naježděno okolo deseti let akcí a to se odráží v jejich jednání. Všechno berou s humorem, ale když někdo ohrožuje Matku Zónu, nebo Zónální metaverzum, neznají bratra a jdou všem zlořádům tvrdě po krku. Laicky řečeno je to fůze mezi frakcemi Monolith a Jasná obloha z PC hry. Shromažďují artefakty, aby je nikdo nevynášel ze Zóny, a když nějakého opovážlivce načapou, jak Matce krade její výtvory, hned ho vhodí do anomálie, aby se se Zónou udobřil a posílil její moc. Jako bonus, má největší podíl žen-hráček ze všech ostatních frakcí.