• shadow of chernobyl
  • clearsky
  • call of pripyat
  • stalker 2
  • metro 2033
  • modding
  • larp
  • Čerrnobyl
  • forum
Registrovaných užívate¾ov: 3589
Zaslaných príspevkov: 100875
forum
S.T.A.L.K.E.R.: Shadow of Chernobyl
Datastor Modpack Main Spanish STALKER Community STALKER Community in France RPG Vault
Prvá slovenská fanstránka o hernej sérii WORMS NightStalkers: Return to Chernogorsk Zone - OFP Mod ChernobylZne.cz




S.T.A.L.K.E.R. Clear Sky

Svět Zóny

ciara
26.08.2008 | datastor
Jakožto hráč můžete prozkoumat celou plochu Zóny. Bez žádných omezení, bez časového limitu. Stanete se stalkerem - člověkem, který je z poloviny žoldák a z poloviny lovec pokladů. Člověkem, který loupí, zabíjí a pracuje na vlastní pěst. Váš úkol je prostý - najít a donést artefakty z nejrůznějších míst zrádné Zóny. Je to podobné, jako sahat na rozžhavený popel. A to je ještě ta snazší část.
 
Artefaktů je několik druhů, ale nalézt je není vůbec jednoduché. Všechny jsou neviditelné až do té doby, kdy je přesně nelokalizujete nejrůznějšími detektory. Pozdější typy detektorů dovedou na displeji zobrazit pozice dalších a vzácnějších artefaktů.
 
Když už pár artefaktů budete mít v batohu, budete je muset někomu prodat - ať už překupníkům, nebo obyčejným stalkerům. Obchodníky snadno naleznete ve frakčních táborech, kde kromě prodeje budete mít i možnost nechat si od specializovaných mechaniků opravit výbavu a zbraně, dozvědět se novinky ze Zóny, objednat si u baru pár drinků a nebo se zůčastnit nejrůznějších stalkerských "her", kupříkladu bojů v aréně nebo sestřelováním vran.
 
Nákup a prodej výbavy je možný dvěma způsoby - buďto přímou hotovostí nebo výměnným obchodem. Pokud někdo ze zpřátelených stalkerů u sebe bude mít něco, co by se vám mohlo hodit (zbraně, munice, lékárničky, jídlo atd.), můžete si s ním položky vyměnit.
 
Svým jednáním, zabíjením ostatních stalkerů nebo pomocí ostatním frakcím utváříte názory, jaké vůči vám ostatní budou mít. Všechny vaše skutky budou mít vliv na celý svět kolem vás, včetně vztahů. Aktivní účast na válce frakcí nezůstane bez povšimnutí. Můžete vyrovnat rovnováhu sil, rozšířit nabídku u obchodníků a nebo dokonce získat od mechaniků nová vylepšení ke zbraním či nové obleky.
 
I Zóna se po celou dobu mění. Vlivem častějších expanzí se rozšiřují anomálie, objevují se a zase mizí, stalkeři bojují s monstry, pohybují se po oblastech, odpočívají a s dynamicky se měnícím počasím často dojde k tomu, že z čisté oblohy bez mráčků začne během krátkého okamžiku padat smršť dešťových kapek.
 
Pokud se vám bude dařit přežít, dozvíte se o zákonitostech Zóny víc. Jak se monstra chovají, kde jaká najdete, jak se chovají jednotlivé anomálie... Rozvinete si schopnosti a zlepšíte si reputaci ve společenském žebříčku. Abyste se v něm udrželi, budete muset přežít všechny nástrahy, které na vás v Zóně čekají.
 
Hodně štěstí. A nebo radši sbohem?
 

Po evakuaci Černobylu se okolní oblast zahalila do naprostého ticha. Člověkem nedotčené místo regenerováno samotnou přírodou. Města a vesnice zarostla křovím a stromy, které znemožňují snadný průnik do centra. Brzy se sem nastěhovala hromada divé zvěře. V Pripjati našly nové domovy smečky divokých psů a velkých kanců a i zvěř z okolních měst sem záhy našla cestu.
 
Příběh ale pokračuje dál. Zprávy o výskytu mutantů, znetvořených vlivem černobylské katastrofy, byly na denním pořádku. Roku 2006 se odehrála další katastrofa. Ze starého reaktoru unikne oslepující záblesk světla a lidé si začínají mezi sebou šeptat cosi o dalším výbuchu. Veškeré pokusy o průnik blíž k místu nehody a zjištění dalších informací skončily žalostným selháním. Všichni, kteří byly na místo výbuchu vysláni, se již nikdy nevrátili.
 
Počet armádních hlídek rostl mnohem víc, než kdy před tím. Ač úřady důrazně zakázaly na místo vstupovat, stejně jako vždy zvítězila lidská povaha smíšená s nezměrnou zvědavostí. Ruku v ruce s vidinou ohromného výdělku vznikl i fenomén stalkerství. Stalkeři jsou průzkumníci - něco na pomezí žoldáka a lovce pokladů. Tito odvážní a značně pošetili jedinci začali čím dál tím častěji chodit přímo do Zóny a hledat cokoliv, co se dalo zachránit. To, co viděli, se značně rozcházelo s jejich představami.
 
Jejich zvědavost byla vykoupena údivem a strachem. Čím dál častěji nacházeli podivné předměty, disponující jedinečnými vlastnostmi. Později jim začali říkat artefakty. Člověk jen těžko pochopí, jak vznikly a co je to vůbec zač, ale vzhledem ke zvýšené poptávce právě o tyto artefakty (ať již kvůli vědeckým výzkumům či dalším tužbám) rostla i ziskuchtivost stalkerů.
 
Rizika s tím spojená byla samozřejmě obrovská. Mutovaná zvěř se potulovala všude možně po krajině a bez zaváhání útočila po čemkoliv, co se hnulo. I monstra se musí něčím živit, a stalkeři jsou ideální kořistí. Kromě toho v Zóně číhá i jedno další nebezpečí - podivná anomální energetická aktivita, která vzala život už spoustě stalkerům. Tyto oblasti byly později pojmenovány jako anomálie.
 
Nyní se píše rok 2011 a Zóna je i nadále plná nebezpečí a smrti. Často se projevují anomální expanze, které ničí všechno živé a pomalu přetvářejí i celou Zónu. Dokažte, že jste schopni přežít.