• shadow of chernobyl
  • clearsky
  • call of pripyat
  • stalker 2
  • metro 2033
  • modding
  • larp
  • Čerrnobyl
  • forum
Registrovaných užívate¾ov: 3589
Zaslaných príspevkov: 100875
forum
S.T.A.L.K.E.R.: Shadow of Chernobyl
Datastor Modpack Main Spanish STALKER Community STALKER Community in France RPG Vault
Prvá slovenská fanstránka o hernej sérii WORMS NightStalkers: Return to Chernogorsk Zone - OFP Mod ChernobylZne.cz




Metro 2033

Základné info

ciara
03.02.2010 | ScoStalker team
  
Celý svět leží v troskách. Lidstvo je téměř vyhubeno. Ve městech se kvůli vysoké úrovni radiace nedá žít. Za nimi se prý rozkládají nekonečná spáleniště a porosty zmutovaných stromů. Ti, kteří přežili, mohou na někdejší slávu lidstva jenom vzpomínat. Ze zbytků civilizace zůstaly pouhé vzpomínky, které se postupně proměnily v příběhy a z těch se zase staly legendy.

Od té doby, co vzlétlo poslední letadlo, uplynulo více než dvacet let. Zrezivělé koleje už nikam nevedou. Vzduch je tichý a ten, kdo zkusí naladit nějakou rozhlasovou stanici, uslyší namísto New Yorku, Paříže, Tokia či Buenos Aires jen bezútěšné hvízdání a praskání. Stalo se TO před pouhými dvaceti lety, ale lidé již vládu nad zemí předali jiným. Neboť ti, kteří z radiace nebo z jiných příčin zmutovali, jsou nyní mnohem způsobilejší pro život v novém, proměněném světě.

Lidé si stále nechtějí připustit, že jejich věk již pominul. Zůstaly jich pouhé desítky tisíc a nemají tušení, zda přežil ještě někdo, nebo jsou-li posledními zástupci svého druhu na Zemi. Přebývají v moskevském metru – v největším protiatomovém krytu, který kdy člověk postavil a z něhož se nyní stalo poslední útočiště lidstva.

Téměř všichni v kritický den cestovali metrem, což jim pomohlo přežít. Hermetické zámky je uchránily před radiací i obludnými stvůrami z povrchu a prastaré filtry stále čistí vzduch a vodu. Vysoce výkonná a spolehlivá dynama poskytují elektřinu, lidé pěstují žampiony a chovají prasata, ale těm chudším za potravu dobře poslouží i krysy a potkani.

S ústředním ovládacím systémem už to tak dobře nevypadá – v podstatě selhal už dávno a z jednotlivých stanic se staly malinké státy, jejichž obyvatele spojují vlastní ideje, náboženství, vodní filtr nebo potřeba bránit se před nepřáteli.

VDNH je nejsevernější obydlenou stanicí a výspou lidské civilizace na této trase. Je domovem několika set silných a přátelských lidí. Bývalo to jedno z nejlepších míst na celé lince, dokud na ně nezačaly útočit tlupy záhadných zvířat, která sestupovala shora a jimž obyvatelé VDNH začali říkat „temnota“. Zatím se jim daří útoky odrážet, ale je to stále obtížnější. A jestliže nestvůry do stanice proniknou, můžou jako lavina v krátkém čase zaplavit celé metro.

Arťom, mladík, který patří k obyvatelům VDNH, proto jednoho dne dostane úkol – dostat se do srdce metra, do legendární Polis, varovat všechny lidi před hrozícím nebezpečím a požádat je o pomoc. V rukou tohoto muže nyní spočívá nejen osud VDNH, ale i metra a možná i celého lidstva.

Způsob hraní je mimořádně dynamický a bohatý. Budete čelit různým politickým režimům (demokracii s tržní ekonomikou, totalitářským sektám, vojenskému komunismu, primitivní společnosti s odpovídající kulturou a vírou apod.), záludným nepřátelům i novým inteligentním životním formám, jež se zrodily při katastrofě a zmutovaly. Budete prozkoumávat tajemný, a přitom povědomý svět i s jeho zákony (skupiny a jejich vzájemné vztahy, nepřátelství mezi frakcemi, obchod, anomálie a nepřátelé s nadlidskými schopnostmi). V oblasti boje se můžete těšit jak na běžné zbraně, tak na zbraně smontované z různých nestejnorodých součástí, které si zachovávají některé vlastnosti původních prototypů. V novém světě budete také moci řídit rozmanitá bizarní vozidla, upravená pro různé účely.
  • Lokalita – post-apokalyptická Moskva, kde lidstvo přežívá v tunelech metra, jehož stanice se proměnily v samostatné státy s vlastními politickými režimy.
  • Bohaté herní režimy – lze hrát jak za „těžkotonážního“ bojovníka, tak třeba i za tichého, nenápadného zabijáka.
  • Ten, kdo pozorně sleduje události v herním světě, může sám ovlivňovat, jak se bude zápletka vyvíjet dále, a dospět až k nestandardnímu konci. Kromě základního příběhu můžete plnit i celou řadu různých nepovinných úkolů.
  • Města na jednotlivých stanicích si žijí vlastním životem, který je na vás zcela nezávislý. Potkáte tu jak bojovníky a násilníky, tak i mírumilovné občany. Mezi obydlími pobíhají a hrají si děti, zatímco dospělí se zabývají různými „vážnějšími“ činnostmi – ženy vaří a šijí, muži diskutují, čistí si zbraně, pijí čaj nebo samohonku, čtou knihy, staří lidé posedávají u svých stanů atd.
  • Špičková umělá inteligence upravuje chování neherních postav tak, aby reagovaly jako skuteční lidé. Nepřátelé mohou volit jednoduchou cílenou střelbu, vyhnout se palebné linii, krýt se, přepadnout vás ze zálohy, volat o pomoc, nebo na vaši přítomnost upozornit někoho, kdo se skrývá ve stínu.
  • Ve hře narazíte na značné množství různých anomálií: na zakřivenou gravitaci, energetické sraženiny (pohled na některé může způsobit smrt), inteligentní nehmotné obrazy, které každý útok trestají smrtí, a spoustu dalších.
  • Střelivo=peníze. Střelivem můžete plýtvat, nebo uvažovat hospodárně a do boje zapojit i taktiku.
  • Spousta různých miniher.